Hrvatsko udruženje za ljevarstvo

Hrvatsko udruženje za ljevarstvo je član WFO

Aleja narodnih heroja 3, 44000 Sisak, Hrvatska
e-mail: cro-foundry@simet.hr

Pogrješke na odljevcima

Stephan Hasse

Cijena knjige je 30,00 €.
(Članovi Hrvatskog udruženja za ljevarstvo imaju popust od 20 %, tj. cijena za njih iznosi 24,00 €).

Za inozemstvo vrijede ista pravila i iznosi prema srednjem tečaju HNB-a na dan uplate. Navedeni iznosi se uvećavaju za troškove otpreme i poštarine.

Knjiga se otprema nakon uplate na račun Hrvatskog udruženja za ljevarstvo: 

Račun u Zagrebačkoj banci:

SWIFT CODE: ZABAHR2X
IBAN: HR8623600001101394537

Sve eventualne potrebne informacije i obavijesti mogu se dobiti na mail:

cro-foundry@simet.hr 

Sve narudžbe se zaprimaju putem maila  Hrvatskog udruženja za ljevarstvo:

cro-foundry@simet.hr 

U 2003. u nakladi Hrvatskog udruženja za ljevarstvo izišao je iz tiska priručnik Pogrješke na odljevcima, prepoznavanje, tumačenje i spriječavanje (autor dr. Stephan Hasse, s njemačkog preveli prof. Dunja Palijan i mr. Mile Galić Milas, recenzenti prof.dr. Milan Trbižan i prof.dr. Božo Smoljan), koji na 400 stranica formata 20 x 13,5 cm sadrži oko 400 dijagrama i slika i 19 tablica.

O pogrješkama na odljevcima u literaturi se može naći mnogo podataka, ali je ovaj priručnik jedinstven jer prvi puta sustavno na jednom mjestu dokumentirano iznosi gotovo sve što se danas pouzdano zna o vrstama, pojavama, uzrocima i načinu sprječavanja pogrješaka na odljevcima. Na kraju je prevedenog izvornika Mile Galić dodao vlastiti prilog kako se organizacijski rješava škart u ljevaonici.

U priručniku su prvo opisani postupci metalografskog ispitivanja (priprema uzorka, postupak jetkanja i sastav jetke po vrstama slitine) rasterelektronska i rentgenska spektrometrija, a zatim abecednim redom slijedi opis 43 pogrješke na odljevcima.

Ovaj je priručnik prvenstveno namijenjen stručnjacima u neposrednoj proizvodnji odljevaka i ispitnim laboratorijima, ali će dobro doći i svima onima koji se pripremaju za ljevarsko zanimanje ili su im lijevani proizvodi predmet poslovanja.

Povratak na kategoriju Knjige