Hrvatsko udruženje za ljevarstvo

Hrvatsko udruženje za ljevarstvo je član WFO

Aleja narodnih heroja 3, 44000 Sisak, Hrvatska
e-mail: cro-foundry@simet.hr

60 godina studijskih programa metalurgije

26. prosinca 2020.

Znanje postaje sve važniji resurs gospodarskog razvoja. Republika Hrvatska suočena je s izazovima svjetskog gospodarstva prema kojima, između ostalog, mora ispuniti određene zahtjeve u oblikovanju obrazovnog sustava. Osiguranje jamstva kvalitete obrazovnog sustava samo je jedan od zahtjeva koje Metalurški fakultet ima postavljen kao kontinuiranu misiju. Kako stupanj obrazovanja stanovništva utječe na napredak gospodarstva, za Republiku Hrvatsku iznimno je važno povećati udio visokoobrazovanih.

Povodom sv. Barbare, zaštitnice metalurga, 4. prosinca 2020. godine, obilježavamo 60 godina studijskih programa iz polja metalurgije, iako naša povijest seže čak 6000 g.pr.Kr. kada je zabilježen prvi čovjekov susret s bakrom. Razvoj civilizacije obilježile su ere koje nose imena metala. U 2020. godini još uvijek živimo u metalnom dobu. Govorimo o sveukupno više od 8000 godina kontinuiranog mijenjanja čovjekova okruženja utemeljenog upravo na proizvodnji i primjeni metala. Time naših 60 službenih godina još više dobiva na značenju.

Unutar Tehničkog fakulteta 1939. osnovan je Odsjek za rudarstvo i metalurgiju – iste godine kada je i puštena u rad prva visoka peć u Talionici Caprag. Velika imena i začetnici metalurškog obrazovanja, istraživači, znanstvenici i nastavnici poput prof. Vladimira Logomerca, Luje Chloupeka, Pavla Pavlovića, Marijana Laćana uočavaju potrebu za obrazovanjem u polju metalurgije i koncentriranjem znanja u gradu Sisku i bivšem Institutu Željezare Sisak. Sve su se aktivnosti odvijale pod patronatom tadašnjeg direktora Željezare Sisak Norbertom Veberom, čije je ime svojedobno nosila i sisačka srednja škola. Osnivanje Metalurškog odjela i Tehnološko pogonskog odjela za naftu u Sisku, na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu, 1960. godine predstavlja prekretnicu za razvoj metalske industrije ne samo u gradu Sisku nego i Republici Hrvatskoj. Prvi nastavni program osmišljen je po uzoru na studij Montanistike Univerze v Ljubljani. Visokoškolsko obrazovanje i moćna metalska proizvodnja privlačili su mlade ljude s nadom i vjerom u budućnost. Ta budućnost osigurala je i razvoj grada Siska, koji je u to zlatno doba, imao minus nezaposlenost. Metalska industrija bila je pokretač razvoja grada u gradu. U neposrednoj blizini tog moćnog metaloprerađivačkog giganta niknuo je kvart Caprag sa svim socijalnim aspektima cjelovitog društva koji pokrivaju obrazovne, kulturne, zdravstvene i rekreativne resurse. Takav munjeviti razvoj predstavlja dokaz da se znanje množi dijeljenjem. Takav pristup njegujemo već 60 godina i on predstavlja viziju našeg budućeg razvoja!

Prosinac je vrijeme došašća, nade i iščekivanja, koji su nam jako važni u ovoj potpuno drugačijoj i izazovnoj 2020. godini. I danas u ovoj nesigurnoj 2020. godini, u kojoj i dalje razvijamo svoje nastavne planove i programe Metalurškog fakulteta, s još širom lepezom istraživačkog opusa, imamo vjeru i nadu da će fokus društva i utjecaja te svijest o samodostatnosti domaće pameti i sposobnosti, vratiti poimanje metalske industrije na mjesto koje joj pripada – a to je pokretačka poddjelatnost razvoja Republike Hrvatske.

Metalurški fakultet u Sisku

Stoga, ostanite s nama jer najbolje tek dolazi!

Sretan i blagoslovljen Božić te puno zdravlja, sreće i uspjeha u Novoj 2021. godini!

Dekanica izv.prof.dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac


Izvorni dokument 60 GODINA STUDIJSKIH PROGRAMA METALURGIJE

Povratak na kategoriju Aktivnosti