Hrvatsko udruženje za ljevarstvo

Hrvatsko udruženje za ljevarstvo je član WFO

Aleja narodnih heroja 3, 44000 Sisak, Hrvatska
e-mail: cro-foundry@simet.hr

Održana prezentacija o 3D optičkom skeniranju i ispisu

20. siječnja 2023.

Na inicijativu HULJ-a s partnerima Metalske jezgre održana je prezentacija o 3D optičkom skeniranju i 3D ispisu. Prisustvovalo je više predstavnika ljevaonica  (Duni, Werner Metal, Ferro-preis i Ljevaonica Duga Resa), kao i drugih zainteresiranih institucija i firmi.

Prezentaciju su održali djelatnici Metalske jezgre: dr. sc. Marina Grabar Branilović, dr. sc. Ivana Mihalic Pokopec i Zoran Kadežabek, inf.

U uvodnom dijelu voditeljica Odjela za istraživanje i razvoj Metalske jezgre Čakovec, dr. sc. Marina Grabar Branilović pozdravila je ispred cijelog tima sve prisutne i upoznala ih sa samom Ustanovom. Prezentirano im je kada i kako je nastala Metalska jezgra, koja je njezina vizija i područje djelovanja. Zatim je održala prezentaciju o 3D optičkom skeniranju i skeneru ATOS 5 12M XL. 3D optičko skeniranje je proces kojim se stvarni objekt preslikava u digitalni oblik. Sam proces 3D skeniranja ima vrlo široku primjenu: industrijski dizajn, povratno inženjerstvo i izrada prototipova, kontrola kvalitete, dokumentacija kulturnih artefakta, arhiviranje arheoloških nalaza, stomatologija, filmska industrija, izrada virtualnog svijeta u računalnim igrama itd. 3D skener je uređaj koji analizira prostor i pri tom prikuplja podatke o obliku i strukturi predmeta kojega skenira, a dobiveni podaci se koriste za izradu 3D modela. Radi se o mjerenju i snimanju bez dodira površine. Metalska jezgra raspolaže mjernim sustavom za 3D optičko mjerenje ATOS 5 12M XL, čiji su svi dijelovi razvijeni i proizvedeni od strane tvrtke GOM (Zeiss). Dani sustav koristi tehnologiju plave svjetlosti („Blue Light Equalizer”). Uz projektor sa strukturiranim plavim LED svjetlom na glavi skenera nalaze se i dvije kamere rezolucije 12 megapiksela koje detektiraju svjetlo reflektirano s predmeta koji se skenira. U Metalskoj jezgri dostupna su dva mjerna područja: 700 x 500 mm2 i 320 x 240 mm2. Također, tu je i fotogrametrijska nadogradnja za ATOS za potrebe mjerenja velikih objekata i 3D mjerenja pomaka i deformacija u diskretnim točkama (digitalna mjerna kamera sa senzorom DX formata (CMOS senzor u boji, rezolucija 21 milijuna piksela, veličina senzora: 23,5 x 15,7 mm). Za upravljanje, kontrolu i analizu koristi se software ATOS Professional. Više o ATOS 5 12M XL može se pronaći na: https://www.gom.com/en/products/high-precision-3d-metrology/atos-5. Prezentirani su primjeri provedenih skeniranja i njihovi rezultati.

Slijedilo je predavanje o aditivnoj proizvodnji, koje je održao Zoran Kadežabek, inf., zaposlen kao ključni stručnjak u Odjelu za Internet stvari Metalske jezgre Čakovec. Aditivna proizvodnja sve je više prisutna u radnim granama djelatnosti. Proizvodni proces započinje konstruiranjem 3D modela računalnim CAD programima za modeliranje ili skeniranjem nekog objekta 3D skenerom na temelju čega dobivamo njegov digitalizirani prostorni oblik. Zatim se  model pretvara u niz horizontalnih poprečnih presjeka koji se 3D pisačem otiskuju sloj po sloj do konačnog proizvoda. Tim se postupcima jednako uspješno mogu izraditi prototipovi, kalupi i alati velike preciznosti te funkcionalni dijelovi spremni za upotrebu. Prezentiran je vodeći sustav za direktnu digitalnu proizvodnju iz polimera – Stratasys F900, raspoloživ u Metalskoj jezgri. Dani sustav koristi FDM (Fused Deposition Modeling) tehnologiju. Dijelovi su građeni sloj po sloj od polimernog materijala koji u obliku žice prolazi kroz mlaznicu u kojoj se zagrijava i tali tijekom izrade proizvoda materijal se ekstrudira i polaže na željena mjesta u vrlo finim slojevima. Njegov radni volumen (ŠxDxV) je: 914,4 mm x 609,6 mm x 914,4 mm. Više o 3D pisaču Stratasys F900 može se pronaći na: https://www.stratasys.com/en/3d-printers/printer-catalog/fdm-printers/f900-printer/. U sklopu prezentacije prikazani su primjeri 3D ispisa napravljeni u Metalskoj jezgri Čakovec.

Dr. sc. Ivana Mihalic Pokopec, voditeljica Odjela za tehnologiju prezentirala je sustav za direktnu digitalnu proizvodnju iz metala aditivnom tehnologijom – EOS M 290, raspoloživ u Metalskoj jezgri. Dani sustav koristi DMLS (Direct Metal Laser Sintering) tehnologiju. Njegov radni volumen (ŠxDxV) je: 250 mm x 250 mm x 325 mm. 3D ispis metalnih dijelova obavlja se izravno iz računalnog modela, a osnovni materijal u procesu je prah metalne legure. Princip rada DMLS tehnologije temelji se na tri koraka: nanosač raspoređuje metalni prah po radnoj ploči, laser u svakom sloju tali metalni prah prema zadanom obliku i komad koji se ispisuje raste sloj po sloj. Prednosti takve tehnologije su što su njome omogućene sloboda u modeliranju željenih oblika (savršeno je rješenje kada klasične proizvodne tehnologije dosegnu svoje granice) i izrada vrlo složenih struktura. Zatim, DMLS tehnologija rezultira visokom produktivnošću (izrada prototipa u ranoj fazi razvoja, brži razvoj proizvoda, brži izlazak na tržište) i individualnim rješenjima. Dana tehnologija primjenjuje se u zrakoplovnoj industriji, elektronici, medicini, pri izradi turbina i turbo strojeva, u alatničarstvu, automobilskoj industriji itd. U sklopu prezentacije prikazani su i razni primjeri iz prakse ostvareni u Metalskoj jezgri. Više o 3D pisaču EOS M 290 može se pronaći na: https://www.eos.info/en/additive-manufacturing/3d-printing-metal/eos-metal-systems/eos-m-290.

Nakon održane prezentacije slijedilo je umrežavanje uz druženje svih posjetitelja te razgledavanje i upoznavanje s opremom Metalske jezgre koja je prezentirana od strane njezinih djelatnika, te razmjena raznih ideja za suradnju.

Povratak na kategoriju Aktivnosti