Hrvatsko udruženje za ljevarstvo

Hrvatsko udruženje za ljevarstvo je član WFO

Aleja narodnih heroja 3, 44000 Sisak, Hrvatska
e-mail: cro-foundry@simet.hr

Posjet ljevaonicama u Sloveniji

29. rujna 2023.

Sa zadovoljstvom objavljujemo još jednu uspješno provedenu aktivnost našeg Udruženja; izuzetno kvalitetan i zanimljiv posjet našim kolegicama i kolegama u Sloveniji.

Kako je to izgledalo? Tko rano rani…kao mi, pa…tada obiđemo čak dvije ljevaonice u istom danu. 

Prvo smo prijateljski primljeni u Valjiju, na čelu s Matejem,  gdje smo imali jedinstvenu priliku prisustvovati lijevanju valjka, težine nešto manje od 20 tona! Zamislite koliko smo samo pitanja imali…

To lijevanje valjka u 3 dijela, sa tri različite kvalitete je bilo jako zanimljivo i prekrasno promatrati. HSS, sivi lijev, te nodularni lijev, jedno za drugim, po točno određenom procesu, te jako uigrana ekipa na terenu…, BRAVO svima.

Nakon uspješno završenog lijevanja, obišli smo i topionicu ukupnog kapaciteta od 80t, te laboratorij sa svim potrebnim za osiguranje potrebne kvalitete, 🙂. Impresivno!

Valji, HVALA!

Valji (valji.si)

Tada je naša grupa od čak 32 osobe; iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, prepuna dojmova, predahnula tijekom ručka u Gostilni Medved, pripremajući se za još jedan zanimljiv obilazak.

Oko 15 sati smo prijateljski i srdačno, dočekani i u Livarni Kovis.

Odmah na početku, Jerice i Damjane, najljepše vam hvala!

Što smo vidjeli u Kovisu? Sve najbolje; izuzetno modernu i posloženu ljevaonicu, sa odličnom ekipom također.

Bilo nam je zadovoljstvo proći s našim domaćinima kroz sve odjele Kovisa, te primjerice vidjeti lijevanje na HWS Sinto liniji sa automatskim uređajem za lijevanje od istog proizvođača; s loncima od 2t kapaciteta, novu pripremu sintetskog pijeska (Eirich), novu topionicu (ABP) sa šaržiranjem (JML), cold box jezgraonu, super opremljeni laboratorij odjela kontrole, fantastično skladište modela i modelariju…

Imali smo i ovdje tako puno pitanja! 

I, naravno, dobili smo i odgovore na njih 😉.

Kovis, HVALA!

Kovis Livarna (kovis-group.com)

Povratak na kategoriju Aktivnosti